CURATED FLAVOUR

CRAFTED TO BE SHARED

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

Για τη γαλοπούλα:

  • 1 γαλοπούλα ολόκληρη Prims
  • 200g βούτυρο
  • 40g αλάτι Murray River Salt
  • 25g πιπέρι La Drogheria
  • 20g θυμάρι φρέσκο Greca Botanica
  • πορτοκάλι ξύσμα
  • 20g σχοινόπρασο


Υλικά για τη γέμιση:

  • 200g κιμά βοδινό
  • μήλα
  • τα εντόσθια από τη γαλοπούλα
  • 15 δαμάσκηνα
  • 60g μπέικον Panceta Palcarsa
  • 40g αμύγδαλα
  • 90g κουκουνάρι
  • 10 κάστανα βρασμένα
  • πορτοκάλι χυμό και ξύσμα
  • φέτες ψωμί μπαγιάτικο
  • 80g ελαιόλαδο Βio Orto
  • 30g αλάτι Murray River Salt
  • 20g πιπέρι La Drogheria
  • 30g κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για τη γαλοπούλα:

Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Mε πολύ προσεχτικές κινήσεις, πασπαλίζουμε τη γαλοπούλα, μέχρι να απλωθεί παντού το μείγμα μας. 

Για τη γέμιση:

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να θωρακίζουμε τον κιμά μαζί με τα συκωτάκια και το μπέικον, αφού τα έχουμε ψιλοκόψει πρώτα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κονιάκ. Παράλληλα, σε ένα ταψάκι βάζουμε το ψωμί κομμένο σε κομματάκια, στο φούρνο, για να φρυγανιστεί. Έπειτα μέσα στο κιμά, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, το κουκουνάρι, τα αμύγδαλα, τα κάστανα, το 1 μήλο ψιλοκομμένο, το ψωμί, αφού το έχουμε φρυγανίσει, αλάτι , πιπέρι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Τέλος, προσθέτουμε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα και τη βάζουμε σε προ θερμασμένο φούρνο, στους 220°C, για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170°C και ψήνουμε για 3 ώρες. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200°C, βάζουμε ξανά τη γαλοπούλα στο φούρνο και αλείφουμε τακτικά με τα υγρά του ταψιού, για τα επόμενα 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να γυαλίσει η πέτσα. Την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Με τον τρόπο αυτό ξεκουράζουμε το ψητό, με σκοπό να ανακτήσει τα υγρά του σιγά σιγά, όταν θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να παραμείνει το ψητό ζουμερό και μαλακό (αν κόψετε τη γαλοπούλα αμέσως μόλις βγει από την καυτή θερμοκρασία του φούρνου, θα χάσετε όλα αυτά τα υγρά και το ψαχνό θα σφίξει με αποτέλεσμα να είναι στεγνό και ινώδες). Τέλος, τεμαχίζουμε και σερβίρουμε τη γαλοπούλα.